Allereerst:
SternZorg ziet vrijwilligers als een onmisbare schakel in de zorg voor de oudere deelnemers op onze dagbesteding op de boerderij. Zij leveren een meer dan waardevolle bijdrage aan de zorg en het welzijn van onze deelnemers.
We zijn er trots op dat zoveel mensen bereid zijn om vrijwilligerswerk te doen voor onze dagbesteding.
We hebben vrijwilligers voor het vervoer van deelnemers van huis naar de dagbesteding, bij ondersteuning van activiteiten, het onderhoud van moestuin en bloementuin, op projectbasis bij bijvoorbeeld de bouw van de kas, tijdens NL DOET of als Mas stagiaire. Zonder hun belangeloze inzet is het niet mogelijk om de dagbesteding te draaien. Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel voor ons.
Kwetsbaarheid en afhankelijkheid:
De deelnemers die wij begeleiden hebben beginnende geheugenproblemen. Ze zijn daardoor niet meer goed in staat om situaties goed in te schatten en zijn afhankelijk van derden.
Sommige vrijwilligers halen de deelnemers van thuis op. Meestal vanaf de voordeur maar bij alleenstaanden ook wel eens binnen om hen te helpen met de laatste zaken.
Daarnaast helpen vrijwilligers mee met klusjes die deelnemers doen in de moestuin, de werkplaats of de keuken. Vrijwilligers werken met mensen die moeite kunnen hebben om te verwoorden of ze handelingen of activiteiten eigenlijk niet willen doen.
Selectie:
Door de kwetsbaarheid van de doelgroep selecteren we onze vrijwilligers zorgvuldig.
Als vrijwilligers zich aanmelden kijken we of er sprake is van een respectvolle houding naar de deelnemers, of ze affiniteit hebben met ouderen, naar hun motivatie en verantwoordelijkheidsgevoel. We maken afspraken om eerst een paar keer op proef mee te draaien, om te kijken of er een match is tussen de nieuwe vrijwilliger en de deelnemers en de begeleiders.
Na een maand evalueren we en kijken we van beide kanten of we de samenwerking doorzetten.
Van onze kant proberen we de vrijwilligers goed op weg te helpen door hen in te praten wat ze kunnen verwachten, door hen bij de dagbesteding te betrekken door samen koffie te drinken ( chauffeurs) en hen een lunch aan te bieden als ze overdag meewerken met activiteiten.
Met de vrijwilligers sluiten we een overeenkomst waarin de rechten ( bijvoorbeeld verzekering) en plichten ( bijvoorbeeld privacy) staan vermeld. Deze wordt door beide partijen getekend.
Van vrijwilligers wordt een VOG gevraagd. Deze wordt vergoed.
Vrijwilligersavonden:
Onze vrijwilligers vormen met elkaar een trouw team en dat mag beloond worden.
1- 2 keer per jaar organiseren we een vrijwilligersavond waarin ontmoeten, gezelligheid en informatie uitwisselen centraal staan.
Het zijn altijd gezellige bijeenkomsten die de onderlinge verbondenheid bevorderen.
Hoe om te gaan met de deelnemers met dementie?
Het is het belangrijk om de deelnemers te ondersteunen in hun zelfvertrouwen .
Dit kan door de deelnemer aan te moedigen om dingen te doen die hij nog wel goed kan. Laat de persoon zoveel mogelijk zelf doen, als hij dit nog kan. Dan voelt hij zich niet zo hulpbehoevend. Maar probeer hierbij wel te vermijden dat de persoon ergens in faalt. Dan vermindert zijn gevoel voor eigenwaarde weer.
Het is belangrijk te laten merken dat de patiënt nog eigenwaarde heeft.
Dit kan door bijvoorbeeld door samen leuke herinneringen op te halen over vroeger.
Respect is heel belangrijk. Dementie geeft heel veel ouderen een eenzaam gevoel; ze kunnen de mensen in hun omgeving niet meer goed volgen, raken meer in zichzelf gekeerd en zijn bang om iets verkeerd te doen. Daarom is gezelschap die je respecteert en de tijd voor je neemt zo belangrijk; je hoort erbij, je mag er zijn, ondanks je ziekte.
De hersenen hebben iets meer verwerkingstijd nodig. Dat betekent dat je soms iets langer moet wachten en niet gelijk moet invullen; de vraag moet als het ware even landen en het antwoord geformuleerd. Stel één vraag tegelijk en neem de tijd voor een gesprekje.
De deelnemer heeft in dit stadium vooral behoefte aan veiligheid.
Een gezellige en rustige sfeer kan hiertoe bijdragen. Let daarom ook op gespreksonderwerpen die je aansnijdt; politiek, de veranderde wereld, aanslagen ed,. kunnen het gevoel van onrust versterken, terwijl je het niet goed begrijpt.
Soms merk je dat verhalen van deelnemers niet kloppen; het is te mooi om waar te zijn of het klopt niet in de tijd of plaats. Vraag je zelf af of het belangrijk is dat de waarheid verteld wordt of dat het prima is om het te laten. Is bijvoorbeeld de dementerende onrustig omdat het zijn ouders al zo lang niet gezien heeft ( die allang overleden zijn) dan kun je iemand helpen door de realiteit te laten zien maar in andere gevallen kun je het ook gewoon laten; het is de realiteit van de deelnemer en dat is prima. Corrigeren geeft dan steeds het gevoel te falen.
Hoe te handelen als het niet goed gaat:
Zowel voor deelnemers , familie als vrijwilligers geldt dat alles bespreekbaar is, dus ook zaken die niet goed verlopen. We horen dat graag rechtstreeks zodat we maatregelen kunnen nemen om het te verbeteren. In een kleine organisatie als de onze is dat de kortste en efficiënte weg.
Mocht er iets spelen waar we niet samen uitkomen dan kunt u terecht bij de vertrouwenspersoon van de Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland, waar SternZorg lid van is. U vindt de gegevens op onze website.